Kuhar

Kuharski posao sastoji se od pripremanja svih vrsta toplih i hladnih jela. Kuhar naručuje sirovine, namirnice i poluproizvode, preuzima naručenu robu, skladišti je i čuva od kvarenja, ustrojava rad kuhinje, sudjeluje u svim ostalima dijelovima tehnološkog postupka pripreme jela.

Za uspješno obavljanje tih poslova kuhari tijekom obrazovanja stječu dobru osnovu strukovnog znanja iz područja biologije, higijene, ekologije, prehrane i gospodarstva. Uz kuharske vještine potrebna je spretnost u primjeni standarda u obrocima, primjeni zdrave, dijetalne i makrobiotske ishrane te primjeni nacionalnih i tradicionalnih kuhinja. Djelatnici tih zanimanja mogu se zaposliti u ugostiteljstvu svih vrsta i kategorija, u prehrambenoj industriji,polagati majstorski ispit, a mogu voditi i obiteljski biznis. Moguć je nastavak školovanja nakon završene srednje škole.

NASTAVNI PREDMETI U 1. RAZREDU:

hrvatski jezik, strani jezik I i II, povijest, etika ili vjeronauk, tjelesna i zdravstvena kultura, gospodarska matematika, računalstvo, biologija s higijenom i ekologijom, osnove turizma, poznavanje robe i prehrane, kuharstvo, praktična nastava, stručna praksa

NASTAVNI PREDMETI ZNAČAJNI ZA UPIS:

hrvatski jezik, matematika, 1. strani jezik

Nastavni plan

Nastavni plan - kuhar
Nastavni plan - kuhar

Kuhanje je poput slikanja ili pisanja pjesme. Baš kao što postoji samo određeni broj nota ili boja, postoji samo određeni broj okusa – način na koji ih kombinirate ono je što vas izdvaja.

Kuhanje je multisenzorno. Osmišljeno je za oči, usta, nos, uho i dušu. Nijedna druga umjetnost nije tako složena.

“Kuhanje je umjetnost stvaranja sreće kroz hranu.”

Skip to content